tisdag 30 augusti 2011

Tillbaka till skolan =)

Efter en intensiv vår med naturvetenskapliga ord och termer flygande i huvudet funderade man mycket på hur man ska använda all nyfunnen kunskap =).
Men efter ett tag upptäcker man att det verkligen är så att allt runt omkring oss är naturvetenskap. Och när man arbetar med barn får man ju massor av varför frågor. Såsom varför är det ett träd här? Varför regnar det och varför finns stenar? Och massor av andra frågor. En av alla frågor som jag fått under sommaren är varför vissa saker är lätta och andra tunga, och varför flyter pinnar men inte stenar? Samt varför kan två lika stora föremål väga olika, som tillexempel en sten och en pinne?
Ett svar kan ju då vara att det hela hänger ihop med densiteten i föremålen. Alltså hur tätt det är mellan molekylerna i föremålets materia. Stenen har sina molekyler mycket tätare ihop än vad pinnen har. Och när molekylerna sitter tätt ihop blir det tungt medans när molekylerna sitter glesare isär blir materialet lättare. Man kan även säga att det är tätheten mellan molekyler på en viss yta.
Med barn får man många frågor. Och som lärare är det då viktigt att tänka igenom vad som skall göras med barnen under dagen och kanske fundera lite på vilken typ av följdfrågor kan jag få. Vad behöver jag som lärare läsa på lite extra om? Som lärare är det alltid viktigt att vara förberedd.

Sommriga tankar

Naturvetenskap finns runt omkring oss hela tiden. Det märker man när man tänker på de fyra termerna energi, materia, liv och teknik. När vi började kursen i våras fick vi sen en tidningsbild på en trafikerad väg i en större stad. Vi fick då frågan om vi kunde se de fyra termerna i  bliden? Vi satt tysta ett tag men kom sedan gemensamt fram till att alla fyra fanns i bliden. Energin som krävs för bilarna att röra sig. Materian både i tidningen och i fordonen, vägen m,m. på bilden. Livet var ju människorna som körde bilarna och tekniken var sättet de körde sina bilar, mopeder m,m. Och även sättet tidningen blivit till på. När man tänker i dessa termer upptäcker man att de finns överallt. Något som kanske annars är lätt att glömma i dagens stressade samhälle där vi tar allt för givet. Det gör en enkel promenad ganska spännande o gå tänka för sig själv om man kan komma på de fyra termerna i olika situationer. En "övning" som kan vara rolig att göra med barn när man ska gå en "transport" sträcka mellan exempelvis skola och bibliotek. Att ta en kort paus på vägen kanske vid en bäck eller ett övergångsställe och fråga vilka termer ser ni här?
Naturvetenskap är roligt och det är viktigt att vi pedagoger förmedlar den känslan tillsamans med kunskapen.