Vi har inför det första handledningstillfället kom vi fram till att vi vill köra på temat varm o kall luft. När vi kom till Johan på handledningen hade vi en ganska klar bild över vad vi skulle göra och hur detta skulle genomföras... Dock blev det nog inte riktigt som vi tänkt oss. Vi skrev tillsammans ihop en stor tankekarta över fenomenet varm/kall luft. Utifrån den så skrev vi samman ett par frågeställningar som såg ut så här:
Varm och kall luft
- Vad ä det för skillnad på trycket i varm/kall luft?
- Vad är det för densitetsskillnad mellan varm och kall luft? Eller hur (stor) är skillnaden mellan dessa två när det gäller dess konvektion?
- Kan man mäta luftens densitet?
- Kan man praktiskt visa hur principen om att ett föremål ( t.ex. en varmluftballong)får lägre densitet än luften kring den, i ett genomförbart laborationsexempel?
- Hur mycket väger varm luft/kall luft?
- Jag läste lite kring luftballonger och kom in på det här vi skrev i vår tankekarta om densitet. Det kan sammankopplas till Arkimedes princip som jag tror det eller ej minns lite från naturvetenskapen i skolan. Att man kan tillämpa denna princip på nästan allt eller allt runtomkring oss. Men jag vill fråga fysikern hur man tillämpar denna på luft.
- Jag har tänkt lite kring när man flyger och kommer in i såkallade luftgropar. Vad är det som händer?
- Vad är det som gör att det kommer vindar och blåser? Jag tänkte också på det att hur och varför uppstår en tornado?
Vad är det som gör att ett flygplan kan flyga?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar