måndag 18 april 2011

Fossiler

Fossiler.

Fossil är en lämning eller avtryck av en organism som begravts och bevarats genom naturens försorg. Ordet fossil kan också användas som adjektiv, t.ex. fossilt trä.
De äldsta kända fossilen representerar encelliga, bakterielika organismer i 3,5 miljarder år gamla bergarter i södra Afrika och västra Australien. De yngsta fossilen är lämningar av nu levande arter som legat begravda i kanske bara ca 10 000 år sedan slutet av den senaste istiden.
De flesta fossil är representanter för utdöda växt- och djurarter i fanerozoiska lager (lager med åldrar från 542 miljoner år och framåt). Fossil av ett par hundratusen utdöda växt- och djurarter har hittills beskrivits. Detta kan jämföras med att ungefär 1,5 miljoner nu levande arter beskrivits och att det kan finnas åtminstone tre gånger så många (somliga menar 20 gånger så många).
De vanligaste fossiler som man upptäckt är de som härstammar från vatten/hav. Exempelvis snäckor, tång avgjutningar m,m. Medans man mer sällan stöter på fossiler från landdjur såsom fåglar eller större djur.
Organismer med hårda skal eller skelett har lättare att bli bevarde som fossiler än organismer med mjuka delar. Däremot kan organismer med hud och hår bevaras om de legat i en mosse eller en annan inaktiv miljö.
Med hjälp av fossilerna kan vi ta del av livet för miljoner år sedan.
Källa: Nationalencyklopedin.se


// Jenny Palm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar