fredag 29 april 2011

Högtryck resp. Lågtryck

Hej !!

Igår under den muntliga examinationen pratade jag om vindar och att vindar är luftens rörelse på jorden. Jag kom då in på att att anledningen till att vindar får fart beror på tryckskillnader i atmosfären och att luft söker ett läge där trycket är samma på alla platser. Pga av detta söker sig luften från ställen med högtryck till områden med lågtryck (bakomliggande orsak till tryckskillnader är temperaturskillnader). Efter redovisningen fick vi en fråga -Vad är det som gör att det blir högtryck resp. lågtryck?
Detta var inget som vi i vår grupp hade läst in oss på då vi mestadels hade fokuserat på LUFT dvs. hur luft reagerar då den värms/kyls, molekylernas rörelse osv. Men så här efteråt blev jag lite intresserad:) vad är egentligen högtryck och lågtryck? Så jag har sökt lite information för att få en ökad förståelse:)

Högtryck
Ett område där lufttrycket är högre än i omgivningen. Luften runt ett högtryck roterar medurs på norra halvklotet och moturs på södra. Orsaken till virvelns riktning ligger i jordens rotation, den så kallade Corioliskraften.
Högtryck håller undan molnområden och medför oftast fint, varmt och klart väder på sommaren. Vanligtvis stiger temperaturerna på sommaren, medans de under vintern sjunker. Även under högtryck kan regn och regnskurar förekomma, men det är mest fråga om lokala. När luften styrs nedåt och sammanpressas värms luften upp och molnen löser ofta upp sig.

Lågtryck
Lågtryck är motsatsen till högtryck och är därmed ett område där lufttrycket är lägre än omgivningen.  Vindarna blåser i en virvel in mot lågtryckets centrum. Corioliskraften gör att vindarna blåser moturs på det norra halvklotet och medurs på det södra. Ju större skillnaden är i lufttrycket, desto kraftigare blir vindarna. Mindre och extrema lågtryck kan utvecklas till tropiska cykloner. Det finns flera olika sorters lågtryck.
Exempelvis på sommaren bildas värmelågtryck över kontinenter. Dessa ger ofta stora nederbördsmängder i form av regn- och åskskurar.
 



/Camilla Martinsson
Källa Wikipedia och NE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar